Meestgestelde vragen

Ziekenhuis - Sint-Andries - Meestgestelde vragenBezoeken jullie alle patiëntjes in het ziekenhuis?

Alle kinderen  op de kinderafdeling worden door ons bezocht, ongeacht hun ziekte of leeftijd.
De clowns krijgen bij aankomst eerst een briefing van het verplegend personeel, zodat ze op de hoogte zijn van de toestand van ieder kind. Indien ze om één of andere reden, bijvoorbeeld besmettingsgevaar, de kamer niet binnen mogen zoeken zij een manier om even toch even contact te hebben met het kind. Ze doen dit bijvoorbeeld door te spelen aan het raam.

Is dit werk niet psychisch zwaar?

Het hoeft niet altijd heel erg zwaar te zijn. De focus van een clown ligt op het positieve.
De clowns gaan altijd met 2 op pad, waardoor er de mogelijkheid is om met elkaar te communiceren en te ventileren over mentaal zwaardere kamers. Onze clowns gaan steeds naar dezelfde ziekenhuizen waardoor ze ook met het personeel een band hebben. Indien nodig kan ook met hen gepraat worden om bepaalde situaties te verwerken.

Mogen wij eens een dagje mee met de clowns?

Een ziekenhuis is natuurlijk geen groot warenhuis. Er gelden strenge privacyregels in ziekenhuizen waardoor dat zeer zelden of nooit gebeurd. Bovendien vinden zieke kinderen het ook niet fijn als er zomaar vreemde mensen binnenkomen. Hoe zou jij dat zelf vinden?

Wat doen jullie in een kamer?

Het clownsspel is volledig gebaseerd op improvisatie. De clowns weten op voorhand nooit wat ze gaan doen. Elk spel wordt persoonlijk opgebouwd naargelang de reacties en wensen van het kind zelf. De kinderen zijn dus een beetje de regisseurs van de clowns. Er kan tijdens een bezoekje echt van alles gebeuren!

Hoe kan je ziekenhuisclown worden?

Al onze clowns hebben een artistieke opleiding en blijven workshops volgen. Aangezien we de persoonlijke relatie van onze duo’s belangrijk vinden zoeken onze clowns meestal zelf naar collega’s.

Zijn de clowns vrijwilligers?

Nee, de clowns zijn professionele artiesten die dus voor hun werk betaald worden.
Dit komt de kwaliteit en standvastigheid van hun bezoeken enkel ten goede.

Wat kost het voor een ziekenhuis?

De bezoeken van de clowns op de kinderafdeling zijn helemaal gratis. Aangezien er geen subsidies zijn voor de vzw zijn we dus steeds op zoek naar sponsors en middelen om onze werking te kunnen laten bestaan.

Back to Top